[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ludzie są szczupli z wielu powodów.Czasami tacypo prostu są, ponieważ mają dobry metabolizm.Niekiedy jest to rezultat świadomej diety,mającej na celu utrzymanie normalnej masy ciała, kiedy indziej jest to skutek złegowchłaniania albo wręcz objaw niedożywienia.Jeśli masz problem ze zwiększeniem lubutrzymaniem normalnej masy ciała, to skonsultuj się z lekarzem.Być może występujązaburzenia czynności tarczycy albo choroba trzewna (celiakia).Przesadnie szczupła sylwetkajest przedmiotem podziwu podkreślanym w magazynach mody, w istocie takie ciało może niebyć wystarczająco silne, aby przetrzymać chorobę nowotworową i jej leczenie.Niedowagaoznacza, że w tkance mięśniowej, jest za mały zapas tłuszczu, tak ważnego w dniach, kiedynie możesz jeść.To może też znaczyć, że twój organizm zmagazynował zbyt małe zapasywitamin i minerałów, takich jak witamina A, żelazo i wapń.Jeśli jesteś na diecie i twoje pożywienie ma mniej niż 1200 kalorii dziennie, zrezygnujz tej diety.Nie jest możliwe dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składnikówodżywczych, jakich potrzebuje w czasie leczenia, jeśli jesz tak mało.Pamiętaj, musiszprzygotować się dosłownie do wojny z nowotworem, a pełny magazyn składnikówodżywczych będzie konieczny do wykarmienia żołnierzy armii odpornościowej układuimmunologicznego.Z drugiej strony, nie wmuszaj w siebie wszystkiego, co mieści się w ustach.Ciasta czybaloniki spowodują wprawdzie przyrost na wadze, jednak nie o to przecież chodzi.Bezwartościowe jedzenie doda twemu ciału tłuszczu, ale nie zbuduje magazynów zeskładnikami odżywczymi oraz tkanki mięśniowej pozbawionej tłuszczu.Proponowana tu dieta jest opracowana pod kątem wzmocnienia, a nierozbudowywania organizmu.Jej rezultatem powinien być niewielki przyrost na wadze, którypozwoli na zorganizowanie małych magazynów tłuszczu.Plan dietyDieta została pomyślana tak, by zachęcić organizm do zwiększenia masy ciała.Jestbogata w białko roślinne i błonnik, natomiast zawiera mało tłuszczów nasyconych.Są topotrawy wysokoodżywcze i wysokotłuszczowe, np.orzechy, nasiona, produkty uzupełniające.Mają one zwiększyć zapasy tłuszczu oraz białka, wzmocnić układ odpornościowy i osłabićnowotwór przed rozpoczęciem leczenia.Wskazówki makroodżywcze:143 " 25-30% kalorii z tłuszczu (z ryb, drobiu, nasion lnu, tranu, oliwy)." 55% kalorii z węglowodanów złożonych (z ziaren, roślin strączkowych, owoców i warzyw)." 15-20% kalorii z białek (z roślin strączkowych, orzechów i nasion, potraw sojowych isoczewicy)." 8-10 szklanek wody dziennie (najlepiej filtrowanej)Aby sprawdzić, czy spożywasz wystarczającą ilość białek i kalorii, przeprowadznastępujące obliczenia: (Spójrz na tabelę na str.189 i wypełnij)Pożądana masa ciała: _____ kgMinimalne zapotrzebowanie na białko = Pożądana masa ciała x 1,11 = _____ gDzienne zapotrzebowanie na kalorie (dla mężczyzn)Pożądana masa ciała x 40 = _____ kaloriiDzienne zapotrzebowanie na kalorie (dla kobiet)Pożądana masa ciała x 35,5 = _____ kaloriiPlanowanie posiłków" Jedz 5-6 małych posiłków zamiast 2-3 dużych" Jeśli nie możesz zjeść wszystkich polecanych ilości warzyw, zrób z nich sok i wypij." Potrawy o smaku słodkim powinno się jeść tylko na pełny żołądek" Gotuj potrawy smaczne i apetycznie wyglądające." Wypijaj 8-10 szklanek wody (najlepiej filtrowanej) dziennie." Jeśli jesteś głodny, zjedz coś wysokobiałkowego, np.garść orzechów." Nie pij płynów przed i w czasie posiłków.Wypełnią ci żołądek i nie zmieści się główna,odżywcza potrawa." Spraw, aby pora posiłku była miłym wydarzeniem; zrelaksuj się przed jedzeniem, spożywajposiłek w towarzystwie rodziny czy przyjaciół, zadbaj o miłą atmosferę przy stole." Przeczytaj rozdział 17 dotyczący utraty apetytu i stosuj się do podanych tam wskazówek." Pół godziny przed posiłkiem wypij 1/2 szklanki wody z łyżeczką soku z cytryny, abypobudzić wytwarzanie soków trawiennych." Wykonaj parę ćwiczeń przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt." Jeśli nie przybierasz na wadze, zwiększ porcje dań.Za znaczący uważa się 5-procentowy spadek wagi.Utrata 10% normalnej masy ciałato już powód do alarmu.15-procentowy spadek ciężaru ciała prowadzi do utraty apetytu,zmęczenia, depresji i zmniejszenia szans na wyleczenie.Jeśli nie możesz spożywać wystarczającej ilości kalorii, białek i substancjiodżywczych zawartych w zdrowej żywności i nie możesz zyskać na wadze lub utrzymać144 masy odpowiedniej dla swojego wzrostu i wieku, niezbędne jest odżywianie uzupełniające.Proponujemy przygotowane w domu koktajle wzmacniające i multiwitaminę, a nie gotowe,płynne środki uzupełniające w puszkach.Dieta uzupełniającaWraz z polecanymi potrawami zażywaj codziennie następujące środki uzupełniające:" Witamina E - zażywaj 1600 jm.jako mieszankę tokoferolów; część może być zawarta wmultiwitaminie, a reszta w preparatach przeciwutleniaczy." Witamina K - zażywaj taką ilość tej witaminy, jaka znajduje się w multiwitaminie; dużedawki witaminy E wymagają dodatkowego przyjmowania witaminy K." Mieszanka karotenów - zażywaj 100000 jm.mieszanych karotenów; część przyjmiesz wmultiwitaminie, resztę jak preparat przeciwutleniaczy." Multiwitaminy i minerały - zażywaj optymalną dawkę, zalecaną na opakowaniu." Preparaty przeciwutleniaczy - powinny zawierać witaminę C, witaminę E, beta-karoten iinne karoteny oraz selen.Niektóre środki tego typu zawiera też ekstrakt zielonej herbaty isilimaryna." Olej rybi (EPA) - zażywaj 1000 do 1600 miligramów EPA.Sprawdz zawartość EPA wkapsułkach [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • igraszki.htw.pl