[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Tymczasem przygotowa syrop, bior c na kilo surowego arbuza 2 kilocukru i 2 szklanki wody; po zeszumowaniu, wcisn na kilo owocu 3 cytryny i wkroi trochskórki cytryn.Na wrz cy syrop wrzuci arbuz, zagotowa 3 razy po 5 minut, za ka dymrazem odstawiaj c go do przestudzenia.Zamiast skórki cytrynowej mo na dla zapachu u ywanilii.525.liwki francuskiePrzyrz dzaj si w ten sam sposób, jak renklody; jest to bardzo smaczna i efektownakonfitura.526.liwki drobne zieloneSma y mo na w ko cu sierpnia w ten sam sposób, jak renklody.527.liwki w gierkiW gierki sma y mo na w ca o ci obierane lub nie, lecz bez pestek.Powinny bydojrza e równe i nie robaczywe; przekroi wzd u , wyj pestk , zwa y ; wzi 11/2 kilocukru na kilo liwek i gor cym syropem zala liwki na misce.Gdy zupe nie ostygn , wybraliwki, syrop jeszcze raz zagotowa , wrzuci w gierki i na wolnym ogniu sma y przez 10minut.Nast pnego dnia u o y liwki w s oje i zala jeszcze raz przegotowanym, leczprzestudzonym syropem.528.Wi nie czarne hiszpankiZ tych wisien jest bardzo smaczna konfitura, gdy s pe ne i soczyste.Wydr onewrzuca na wrz cy syrop, zrobiony z 2 kilo cukru na kilo wisien przebranych; sma y , jakwi nie zwyczajne.529.Czere nie bia eBia e czere nie wydr one wrzuca zaraz do zimnej wody, eby nie czernia y.Wzi1 1/2 kilo cukru na kilo owocu i sma y , jak zwykle, do trzech razy.530.WinogronaWybra du e winogrona kwaskowe, op uka , odci jagody no yczkami i zwa y.Nakilo jagód wzi 2 kilo cukru i 2 szklanki wody; na wrz cy syrop wrzuci jagody, razzagotowa i zaraz odstawi ; gdy przestygn , gotowa na wolnym ogniu przez 10 minut,potrz saj c miedniczk , aby si jagody równo zasma y y.Po przestudzeniu zasma y trzeciraz bardzo krótko, z syropu wybra pestki.W ten sam sposób sma y mo na konfitur zniedojrza ych winogron.531.urawinyUgotowa syrop z 1 1/2 kilo cukru i 1 szkl.wody,.wsypa 1 kilo przebranych,op ukanych z pestek jagód urawinowych, sma y w ten sam sposób, jak porzeczki.Albomo na te zagotowa 1 kilo miodu, na wrz cy wsypa kilo urawin, wysma y do zwyk ejg sto ci, potem przetrze przez sito i u y do przek adania pierogów i nale ników.532.Je ynyNa kilo dojrza ych je yn wzi 1 1/2 kilo cukru i 2 szklanki wody.Na wrz cy syropwrzuci je yny, sma y do trzech razy najpierw przez 10 minut, a ostatni raz 5 minut.Sma y na wolnym ogniu, potrz saj c rondlem, szumuj c starannie.Syrop powinien byg sty i przezroczysty.Je yny mo na te sma y w podobny sposób, jak maliny, bez wody,tylko przesypane cukrem.533.Agrest czerwonyNa kilo dojrza ego agrestu wzi 1 1/2 kilo cukru i szklank wody; na wrz cy syropwrzuci owoc oczyszczony z ziarnek zasma y 3 razy, najpierw na ostrym, potem na wolnymognia.534.Konfitura z agrestuNa sposób angielski.Zielony lub czerwony agrest, dosy dojrza y, obra z szypu ek iop uka ; w o y na misk mosi n i przesypa cukrem bez wody, cukru wzi 1 1/2 kilo na1 kilo owocu.Gotowa , mieszaj c, a agrest pop ka i sok pu ci na wolnym ogniu, tak d ugo(oko o 40 minut), a konfitura b dzie szklista i zupe nie g sta.Wyborna do herbaty.535.MoreleNa konfitur wybra nale y morele twarde i zdrowe, obra je no ykiem lub zanurzyna chwil we wrz c wod , a potem w zimn i skórk delikatnie ci gn ; nast pnieprzekrawa , wyjmowa pestki i wrzuca morele do zimnej wody.Przedtem jeszcze morelezwa y , wzi na kilo owocu 2 kilo cukru i 2 szklanki wody; na wrz cy syrop wrzuci moreleosi kni te z wody, zagotowa i odstawi , a zupe nie ostygn.Nast pnie powtórzy tosma enie jeszcze dwa razy na wolnym ogniu, dopóki konfitura nie b dzie przezroczysta, asyrop dosy g sty.Przestudzon konfitur u o y w s oiki.536.DereOwoc ten u ywa si zupe nie dojrza y; pestki nale y wybra szpilk.Na kilo derenia 2kilo cukru.Sma y konfitur , jak zwykle, do trzech razy, najpierw na ostrym ogniu, potem namniejszym, a si stanie przezroczyst.Konfitura b dzie koloru czerwonego, cierpkokwaskowa.537.DyniaDyni nale y bra niezupe nie dojrza.Obrawszy, pokraja j w równe, niedu epaseczki lub wydr y y eczk , s u c do wydr ania owoców, okr g e kulki, które pierwejsparzy wod wrz c.Na kilo obranej dyni wzi 1 1/2 kilo cukru, 2 szklanki wody i sok zca ej cytryny.Sma y tak d ugo, a konfitura b dzie przezroczysta.538
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Pokrewne
- Strona pocz±tkowa
- długosz jan roczniki czyli kroniki królestwa polskiego VII VIII
- Kraszewski Józef Ignacy Dzieje Polski 01 Stara Baœń (1876)
- MAURYCY MOCHNACKI Powstanie Narodu Polskiego w 1830 i 1831 tom II (2)
- Paczkowski Andrzej Pół wieku dziejów Polski 1939 1989
- 021. Zemsta Sithów (Matthew Stover) 19 lat przed Era Powstania Imperium
- Furnivall Kate Rosyjska konkubina(2)
- borkowski
- public relations
- Chris Flynn The Glass Kingdom (retail) (epu
- Jasienica,Pawel Slowianski rodowod
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- grzesiowu.xlx.pl