[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.SmacznegoChef PaulgaleriaRostbef na piwku z grillaSkładniki:6 steków wołowych (rostbef z kością - grubości około 2 cm)1/4 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej1 łyżeczka octu winnego1 cebula (drobno posiekana)1 listek laurowy1/2 litra jasnego piwaPrzygotowanie:Wszystkie składniki do garnczka (oczywiście oprócz steków), doprowadzić do wrzeniamieszając i gotować na małym ogniu 10 minut.Układać steki w miseczce i zalewać ciepłą miksturką.Odstawić na około 2 godziny.Grillować polewając miksturką, aż każda ze stron stek nabierze złoto - brązowego kolorku,(około 10 do 15 min.każda strona).SmacznegoChef PaulFrytki Stekowe z grillaSkładniki:1 kg średnich ziemniaków4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki soku z cytryny2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu1/2 łyżeczki suszonego mielonego czosnku1/2 łyżeczki mielonej papryki1/2 łyżeczki mielonego kminkuPrzygotowanie:Ziemniaki ugotować do stanu półtwardego (około 15 minut).Ostudzić.Pokroić w półksiężyce grubości około 1 cm. Do plastikowego worka włożyć ziemniaki i dodać oliwę i sok z cytryny, delikatniepotrząsać aż ziemniaki pokryją się oliwą z sokiem.Zawinąć ziemniaki w grubą aluminiową folię i piec na grillu do miękkości(około 15 minut), przekładając je dwukrotnie na drugą stronę.W małym naczyniu wymieszać pozostałe przyprawy: sól, pieprz, czosnek, paprykęi kminek.Upieczone frytki posypać wymieszanymi przyprawami.SmacznegoChef PaulDorsz "Cajun Barbeque"Składniki:1 kg świeżego dorsza (może być inna ryba morska)4 łyżki rosołu (może być z kostki)2 łyżki białego wina1 łyżeczka soli2 łyżki posiekanego szczpiorku2 łyżki posiekanej pietruszki1 szklanka bardzo małych grzanek6 białek3 łyżki masła "Cajun Barbeque" (przepis poniżej)sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Wyfiletowanego dorsza drobno posiekać.Dodać pozostałe składniki i dokładniewymieszać rękoma na gładką masę.Uformować klopsy grubości około 2 cm i wstawić do lodówki na godzinę przedpieczeniem.Przed samym pieczeniem można lekko skropić oliwą z oliwek.Grillować na bardzo gorącym węglu po około 2 minuty z każdej strony aż wierzch klopsówosiągnie kolor złocisto-brązowy.Przyprawić solą i pieprzem do smaku lub dodatkowo posmarować masłem "CajunBarbeque".Masło "Cajun Barbeque"Składniki:1/4 kg masła1 łyżeczka zmielonej papryki Cayenne1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu1 łyżeczka utartego w mozdzierzu czerwonego pieprzu1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka sosu Worcestershire1/2 średniej główki czosnku wyciśniętego przez prasęPrzygotowanie:Sklarować masło (rozpuszczając je w małym garnuszku i zdjąć pianę).Wymieszane przyprawy dodać do masła.Ostudzić. Można używać do wielu potraw (w szczególności nadaje się do ryb i wszystkich owocówmorza).SmacznegoChef PaulBoczek w marynacie chrzanowej z grillaSkładniki:2 kg świeżego chudego boczkumarynata (przepis poniżej)Przygotowanie:Wymieszać dokładnie wszystkie produkty2 kg świeżego chudego boczku pokroić w paski około 2 cm szerokości, układać w miscewarstwami i zalewać marynatą, przykryć.Marynować boczek w lodówce przez około 12godz.Piec na grillu około 30 min., przekładając mięso i polewając pozostałą marynatą, (węgielnie może oczywiście mieć płomienia).Marynata:1/2 litra piwa jasnego6 łyżek stołowych oliwy z oliwek2 łyżki stołowe utartego chrzanu1 łyżka stołowa octu winnego1 łyżka stołowa soku z cytryny1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu1 łyżeczka soli1 posiekana cebulka2 posiekane ząbki czosnkuPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać blenderemSmacznegoChef PaulRostbef na piwku z grillaSkładniki:6 steków wołowych (rostbef z kością - grubości około 2 cm)1/4 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej1 łyżeczka octu winnego1 cebula (drobno posiekana)1 listek laurowy1/2 litra jasnego piwaPrzygotowanie:Wszystkie składniki do garnczka (oczywiście oprócz steków), doprowadzić do wrzeniamieszając i gotować na małym ogniu 10 minut.Układać steki w miseczce i zalewać ciepłą miksturką.Odstawić na około 2 godziny. Grillować polewając miksturką, aż każda ze stron steka nabierze złoto - brązowegokolorku, (około 10 do 15 min.każda strona).SmacznegoChef PaulSteki z polędwicy wołowej z boczkiemSkładniki:1 kg polędwicy wołowej pociętej na steki grubości około 2-1/2 cm1/4 kg wędzonego boczku pociętego na paski szerokości 2-1/2 cm2 szklanki czystego bulionu wołowego2 szklanki czerwonego wytrawnego wina1/2 szklanki pieczonych ząbków czosnku1/2 szklanki posiekanej cebuli2 łyżeczki utartego w mozdzierzu czerwonego pieprzu1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszkisól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Zagotować w garnku bulion, wino, czosnek, cebulę i pieprz, zmniejszyć ogień i gotować20 minut.Wystudzić i rozmieszać w blenderze na gładki sos.Dodać sól i pieprz do smaku,pietruszkę i dokładnie wymieszać.Wysmarować sosem steki i boczek, przykryć i odstawić do lodówki na 6 godzin.Wyjąćmięso na 1/2 godziny przed grillowaniem.Obwiązać paskami boczku krawędzie steków i spiąć metalowymi szpilkami.Grillować na gorącym węglu około 5 minut odwracając steki dwukrotnie i smarującpozostałym z marynowania sosem [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • igraszki.htw.pl