[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Do tego czasu zamie-rzaliÅ›my uruchomić wszystkie części farmy i rozpocząć zbiórwiÄ™kszych iloÅ›ci warzyw.Odbiorcy, którzy podpisaliby umowÄ™ przed sierpniem, mogliby przyjeżdżać na farmÄ™ co tydzieÅ„ pomiÄ™so i mleko, a także warzywa i inne rzeczy, które akurat by-Å‚yby dostÄ™pne.W przerwie miÄ™dzy koÅ„cem kampanii cukrowniczej a po-czÄ…tkiem prac polowych zajÄ™liÅ›my siÄ™ marketingiem.Na tymfroncie sprzymierzyÅ‚o siÄ™ przeciwko nam kilka czynników: by-liÅ›my nowi w tym maÅ‚ym, konserwatywnym miasteczku  mia-steczku, które widziaÅ‚o już w poprzednich dekadach upadek do-brych farm; reprezentowaliÅ›my radykalne podejÅ›cie  wszystkoalbo nic; proponowaliÅ›my model caÅ‚orocznego odbioru, które-go jeszcze nikt nie próbowaÅ‚, nawet w najbardziej zaawanso-wanych rolniczo regionach kraju.%7Å‚Ä…daliÅ›my, żeby ludzie wy-Å‚ożyli tysiÄ…ce dolarów za obietnicÄ™ zwrotu, co do którego niemogliÅ›my dać żadnych gwarancji.Przy cenie, którÄ… wyznaczy-liÅ›my, wiÄ™kszość ludzi z naszego otoczenia nie mogÅ‚a sobie po-zwolić na to, by traktować nasze jedzenie tylko jako dodatekdo zwykÅ‚ych zakupów spożywczych.Musieliby zupeÅ‚nie zre-zygnować, tak jak ja, z owego znajomego, kojÄ…cego doÅ›wiad-czenia, jakim jest popychanie wózka miÄ™dzy półkami sklepu.Główne pytanie zadawane w kuchni musiaÅ‚oby siÄ™ zmienićz  na co mam ochotÄ™? na  co jest dostÄ™pne?.Czas spÄ™dzonyw kuchni na planowaniu, przygotowaniach i gotowaniu mu-siaÅ‚by siÄ™ znacznie wydÅ‚użyć.Co wiÄ™cej, w tej okolicy sezonupraw, kiedy nie wystÄ™pujÄ… przymrozki, wynosi tylko okoÅ‚ostu dni.Aby jeść szybko psujÄ…ce siÄ™ produkty poza sezonem,trzeba znalezć czas na zrobienie przetworów albo zamrozić je,gdy sÄ… Å›wieże i jest ich dużo.SÄ… to zajÄ™cia, które dajÄ… dużo ra-doÅ›ci i satysfakcji, jeÅ›li ma siÄ™ na nie czas, ale jeÅ›li pracuje siÄ™na peÅ‚ny etat i jednoczeÅ›nie próbuje zaspokoić potrzeby dzie-ci, to wydajÄ… siÄ™ żmudne i niepotrzebne.I jeszcze jeden, byćmoże najważniejszy problem: jedzenie prosto z farmy jest zu-peÅ‚nie inne od tego, co wiÄ™kszość ludzi w obecnych czasach160 · 161 uważa za pożywienie.Nie ma tu produktów w kolorowych pu-deÅ‚kach i torebkach, pokrojonych, wstÄ™pnie przygotowanych,gotowych do zjedzenia i opakowanych tak, by przemawiać donaszych najbardziej pierwotnych instynktów.My próbowali-Å›my sprzedawać coÅ› zupeÅ‚nie przeciwnego  nagie, nieprze-tworzone jedzenie, Å›wieżo wyciÄ…gniÄ™te z ziemi.Z wÅ‚asnych doÅ›wiadczeÅ„ w naszej kuchni wiedziaÅ‚am, żegdyby udaÅ‚o nam siÄ™ nakÅ‚onić ludzi do degustacji, niektóre na-sze produkty same zaczęłyby siÄ™ sprzedawać.Gdyby ktoÅ› zjadÅ‚kotleta z naszej Å›wini, już nigdy wiÄ™cej nie chciaÅ‚by wrócić domiÄ™sa Å›wiÅ„ hodowanych przemysÅ‚owo.To samo byÅ‚o z jajkami;ich mocno pomaraÅ„czowe żółtka przykuwaÅ‚y uwagÄ™ na patel-ni.Ale inne rzeczy byÅ‚oby trudniej sprzedać.Nasza woÅ‚owinaz krów hodowanych na Å›wieżej trawie byÅ‚a smaczniejsza, aletwardsza niż miÄ™so krów tuczonych na kukurydzy, do któregoprzyzwyczajeni sÄ… Amerykanie.RobiliÅ›my eksperymenty i wie-szaliÅ›my półtusze woÅ‚owe w chÅ‚odni na trzy, cztery albo nawetpięć tygodni przed rozbiorem.MiÄ™so nabieraÅ‚o wtedy gÅ‚adszejstruktury, ale również wyraznego zapachu, który ja uwielbia-Å‚am, ale niektórzy ludzie uważali za nieprzyjemny.MówiliÅ›myteż o wykorzystaniu zwierzÄ…t w caÅ‚oÅ›ci.Z powodów zarównoetycznych, jak i ekonomicznych musieliÅ›my wykorzystywaćwszystko, od ozorów po jÄ…dra.ChcieliÅ›my, żeby ludzie jedlirzeczy, których nie potrafili zidentyfikować ani odpowiednioprzygotować.RozdajÄ…c próbki, przekonaliÅ›my siÄ™, że bogatew skÅ‚adniki odżywcze, aromatyczne mleko od krów jersey, któreja uwielbiaÅ‚am, dla wielu ludzi byÅ‚o zbyt różne od mleka kupo-wanego w sklepie i nie potrafili go zaakceptować, szczególniejeÅ›li wczeÅ›niej pili mleko o obniżonej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu lubcaÅ‚kiem odtÅ‚uszczone.Co wiÄ™cej, nie mogliÅ›my zaoferować ta-kiej jednolitoÅ›ci, jakiej klienci sklepów spożywczych oczekujÄ…od towaru.Czy naprawdÄ™ mogliÅ›my oczekiwać, że ludzie tak radykalnie zmieniÄ… swoje przyzwyczajenia i jeszcze zechcÄ… pÅ‚a-cić za to duże pieniÄ…dze?Naszym atutem byÅ‚ Mark.UdaÅ‚o mu siÄ™ mnie przekonać, że-bym zostawiÅ‚a za sobÄ… wszystko, co znaÅ‚am, i doÅ‚Ä…czyÅ‚a do niego,a dokonaÅ‚ tego wyÅ‚Ä…cznie siÅ‚Ä… perswazji [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • igraszki.htw.pl