[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.W razie scukrzenia likieru, zlać go w innÄ… butelkÄ™,na skrystalizowany cukier wlać wody, aby go pokryÅ‚a, wstawić butelkÄ™ w rondel zzimnÄ… wodÄ… i gotować do rozpuszczenia siÄ™ cukru, nastÄ™pnie dolać do tego cukruspirytusu w proporcji drugiej poÅ‚owy i wymieszać wszystko z likierem.102.Wódka orzechowa10 zielonych jeszcze zupeÅ‚nie orzechów poprzekrawać na 4 części i zaraz kÅ‚aść dokwarty najlepszego spirytusu we flaszkÄ™ z szerokim otworem; dlatego zaraz kÅ‚aść, boinaczej czerniejÄ….WÅ‚ożyć kawaÅ‚ek cynamonu dÅ‚ugoÅ›ci 3 cale i 2 gwozdziki, niewiÄ™cej.Gdy to postoi w cieniu, co jest zasadÄ… wszelkich wódek, 4 do 5 dni najwyżej,przecedzić przez gÄ™sty muÅ›lin lub jedwabne sito, zrobić syropu z 40 deka lub, jeżelikto lubi wódkÄ™ sÅ‚odszÄ…, z 60 deka cukru i pół kwarty wody, zagotować raz i gorÄ…cyrozbierać przecedzonym spirytusem, wymieszać, ostudzonÄ… przefiltrować w butelkiprzez bibuÅ‚Ä™ i choć na trzy miesiÄ…ce zostawić w spokoju, nie używajÄ…c jej wcale.103.Gorzka pomaraÅ„czowa wódkaWlać w gÄ…siorek kwartÄ™ spirytusu najlepszego, dodać do tego trzy kwaterki wodyprzegotowanej i w ten gÄ…siorek wrzucić z 2 pomaraÅ„czy skrajane żółte skórki.GÄ…siorek stać powinien w cieniu bez Å›wiatÅ‚a 4 lub 6 dni, nie dÅ‚użej, wtedy zlać pÅ‚yn,cedzÄ…c go od razu przez cienki muÅ›lin do butelek.Gdyby siÄ™ okazaÅ‚o, że za wiele ma291goryczy, dolać jeszcze pół kwarty spirytusu zmieszanego z kwaterkÄ… wodyprzegotowanej, butelki zakorkować i po 4 tygodniach używać.Nigdy nie należyskórek na gorzkÄ… wódkÄ™ moczyć w czystym spirytusie, gdyż z powoduwydzielanego olejku z pomaraÅ„czy, dobierajÄ…c go pózniej wodÄ…, zbieleje jak mleko izaledwie po roku stania powraca mu klarowność, czego uniknąć można, dobierajÄ…cwprzód spirytus wodÄ….104.SÅ‚odka wódka pomaraÅ„czowaDwie pomaraÅ„czowe skórki, zerznÄ…wszy z nich poprzednio część biaÅ‚Ä…, namoczyć w1 litrze czystego spirytusu.Jeden litr wody zagotować z 40 deka cukru, zmieszać zespirytusem, zlanym że skórek, wlać w butelkÄ™ i zakorkować.105.Wódka ze Å›liwek renklodówDojrzaÅ‚e zupeÅ‚nie renklody, to jest już popÄ™kane, nalać mocnym spirytusem, tak abyrenklody wypeÅ‚niaÅ‚y gÄ…sior do 3/4 a spirytusu byÅ‚o peÅ‚no, zawsze pomnÄ…c na to, abyspirytus dochodziÅ‚ tylko do szyjki, gdyż mógÅ‚by gÄ…sior pÄ™knąć: Postawić go wciemnym miejscu na 4 tygodnie, po tym przeciÄ…gu czasu zlać spirytus, a bÄ™dziewyborna wódka.Na pozostaÅ‚e renklody, uÅ‚ożone w sÅ‚oju, nalać bardzo gÄ™stegozimnego syropu, a po tygodniu podawać je po wódce lub po obiedzie jako owocespirytusowane.106.Wódka z rajskich jabÅ‚ekWziąć 1 litr czystego spirytusu, 30 rajskich jabÅ‚ek, przekroić na 4 części i namoczyć wspirytusie na 2 tygodnie; 1 litr wody zagotować z 40 deka cukru, zmieszać zespirytusem, zlanym z jabÅ‚ek, wlać w butelkÄ™ i zakorkować.107.WiÅ›niówkaWziąć 1 1/2 litra soku z dojrzaÅ‚ych tÅ‚uczonych z pestkami wiÅ›ni, przecedzić przezpłócienny worek, żeby sok byÅ‚ zupeÅ‚nie klarowny i zagotować raz z kilo cukru.Powystudzeniu przecedzić go jeszcze raz przez bibuÅ‚Ä™ i nastÄ™pnie zmieszać z 2 litramiczyszczonego żytniego spirytusu i nastÄ™pujÄ…cÄ… esencjÄ…: 7 gr.cynamonu, 50 gr.gozdzików przetÅ‚uc grubo, namoczyć w 1/4 litra spirytusu i pozostawić na 24292godziny w ciepÅ‚ym miejscu; na drugi dzieÅ„ przecedzić przez bibuÅ‚Ä™, dolać do wódki,zmieszać razem i pozlewać w butelki lub gÄ…siorki, popieczÄ™tować i zachować.Imwódka starsza tym bÄ™dzie lepsza.108.ZliwowicaDojrzaÅ‚e zupeÅ‚nie wÄ™gierki nalać spirytusem najlepszym, kÅ‚adÄ…c ich prawie peÅ‚no wgÄ…siorek.Gdy tak postoja ze 6 tygodni w cieniu, zrobić syropu, biorÄ…c kilo cukru i 1/2litra wody na 1 litr spirytusowej nalewki Å›liwkowej, spirytusem rozbierać gorÄ…cysyrop, wymieszać, przefiltrować, wlać w butelki i schować na pół roku najmniej.Ktochce mieć Å›liwowicÄ™ mocnÄ… i mniej sÅ‚odkÄ…, niech bierze 40 deka cukru i 3/8 litrawody.PozostaÅ‚e w gÄ…siorku Å›liwki wÅ‚ożyć w słój i nalać syropem tak, aby je pokryÅ‚,biorÄ…c 40 deka cukru na 1/4 litra wody.Po tygodniu bÄ™dÄ… wyborne Å›liwki na zakÄ…skÄ™po wódce lub na deser.109.Wódka z liÅ›ci brzoskwiniowychNa jeden litr spirytusu 90 % wziąć garść opÅ‚ukanych liÅ›ci brzoskwiniowych,namoczyć je w spirytusie na 2-3 godziny tj.tak dÅ‚ugo, dopóki nie nabÄ™dzie piÄ™knegozielonego koloru, po czym zlać.Zagotować 60 deka cukru w 1 1/2 litrze wody,wrzucić duży strÄ…czek wanilii, wódkÄ™ lać na gotujÄ…cy syrop, przecedzić przez biaÅ‚Ä…flanelÄ™ i zlać w butelki.110.Nalewka malinowa1 litr malin nalać 1 litrem spirytusu i postawić w spiżarni na dwa tygodnie.3/4 litrawody zagotować z 3/4 lit.cukru, zmieszać z esencjÄ… malinowÄ…, przefiltrować przezbibuÅ‚Ä™, nalać w butelki i wynieść do piwnicy.111.Benedyktynka3/4 litra spirytusu zmieszać z ¼ litra wody.30 deka cukru zamaczać w wodzie iugotować na lukier, wlać w niego okowitÄ™, zamieszać i dodać 2 Å‚yżeczki esencjibenedyktynki.293112.Alasz3/4 litra spirytusu zmieszać z 1/4 litra wody.Ugotować lukier z 20 deka cukru,zmieszać ze spirytusem i wlać 4 krople oleum carvi.113.Nalewka wiÅ›niowaGÄ…sior czysty i suchy napeÅ‚nić dojrzaÅ‚ymi wiÅ›niami czarnymi, zostawiajÄ…c w jednejtrzeciej części pestki.Nalać to najlepszym spirytusem do peÅ‚na i postawić w piwnicyna kilka tygodni, od 4 do 6, nigdy dÅ‚użej.Po tym przeciÄ…gu czasu zlać spirytus,wiÅ›nie wÅ‚ożyć w czysty płócienny worek, dość gÄ™sty, i wycisnąć z nich wszystkiepÅ‚ynne części rÄ™koma.PozostaÅ‚y pÅ‚yn zostawić w sÅ‚oju na 24 godziny do zupeÅ‚negosklarowania; na drugi dzieÅ„ wymieszać z odlanym spirytusem i pozlewać w czyste,suche butelki, a zakorkowawszy dobrze, zalać Iakiem i wstawić w suchÄ… piwnicÄ™ narok najmniej.Po roku zacząć używać, bÄ™dzie wyborna.114
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Pokrewne
- Strona pocz±tkowa
- długosz jan roczniki czyli kroniki królestwa polskiego VII VIII
- Kraszewski Józef Ignacy Dzieje Polski 01 Stara Baœń (1876)
- MAURYCY MOCHNACKI Powstanie Narodu Polskiego w 1830 i 1831 tom II (2)
- Paczkowski Andrzej Pół wieku dziejów Polski 1939 1989
- Cejrowski Wojciech Gringo wÂśród dzikich plemion pdf
- Marks Karol Walki klasowe we Francji 1848 1850
- John Grisham Komora
- Cheyenne McCray Nocna tropici tl. nieoficjalne2 (2)
- Worth It 1 Worth the Scandal
- Monir Alexandra Poza czasem
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- revelstein.htw.pl