[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.RoÅ›lina pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Afganis­tanu, Iranu i Turcji, a być może jej przodkiem jest gatunek Alliumoschanii, wystÄ™pujÄ…cy do dzisiaj w stanie naturalnym w Azji Zrodkowej.W każdym razie do Europy cebulÄ™ sprowadzili Grecy i Rzymianie.Jest roÅ›linÄ… dwuletniÄ…: w pierwszym roku wytwarza pÅ‚ytko podziemiÄ… pojedynczÄ… cebulÄ™, w której gromadzi substancje zapasowe,dopiero zaÅ› w drugim kwitnie i owocuje.(Liczne zielonkawobiaÅ‚ekwiaty o dÅ‚ugich szypuÅ‚kach zgrupowane sÄ… w kulistym kwiatostanie).Uprawiamy jÄ… z nasion lub z tzw.dymki, tj.drobnych cebulekpochodzÄ…cych z letniego siewu, zebranych jesieniÄ… i przechowanychprzez zimÄ™ w odpowiedniej temperaturze.NajwiÄ™cej cebuli uprawiajÄ… Egipt, Hiszpania i WÄ™gry.Nasz krajzajmuje tu 11 miejsce na Å›wiecie, a cebula w Polsce udaje siÄ™szczególnie dobrze w województwach warszawskim, łódzkim, poznaÅ„­skim, lubelskim i wrocÅ‚awskim.Uprawiamy zresztÄ… wiele jej odmian,m.in.Dako (wczesna, simie spÅ‚aszczona, Å‚agodna w smaku).WolskÄ…68 (duża, ksztaÅ‚tna o Å‚agodnym, sÅ‚odkim smaku), SochaczewskÄ… (pózna,bardzo plenna, doskonaÅ‚a do przechowywania), %7Å‚ytawskÄ… (spÅ‚aszczona,dość ostra w smaku, dobrze siÄ™ przechowuje), HolenderskÄ… czerwonÄ…i biaÅ‚Ä… (delikatne w smaku; mogÄ… być z powodzeniem spożywane nasurowo; uprawiane wyÅ‚Ä…cznie na przechowywanie zimowe).Trzebawspomnieć, że wczesnÄ… wiosnÄ… można zbierać tzw.szczypiorek, czylicebulÄ™ siedmiolatkÄ™ (AlÅ‚ium schoenoprasum), która raz posadzonaroÅ›nie na tym samym miejscu bez przesadzania przez kilka lat.Cebula zwyczajna to roÅ›lina o dużych wartoÅ›ciach odżywczych.Tylko w 100 jej gramach zjadamy np.1,2 g biaÅ‚ka roÅ›linnego, 6,1g wÄ™glowodanów, 0,4 g tÅ‚uszczu, 0,7 g bÅ‚onnika, liczne makro-i mikroelementy, w tym aż 22 mg wapnia, 12 mg fosforu, 6,7 mgmagnezu, 1,1 mg żelaza, witaminy: A (36 j.m.), B (0,05 mg), B2 (0,03xmg), PP (0,2 mg), C (5,3 mg), Å›luzy, pektyny, zwiÄ…zki siarkowe orazolejek eteryczny, którego główny skÅ‚adnik stanowiÄ… dwusiarczeki trójsiarczek n-propylu, trójsulfonian propylu dwumetylotiofen (towÅ‚aÅ›nie od tych skÅ‚adników zależy swoisty aromat cebuli).Kiedy kroimy lub zgniatamy cebulÄ™, uwalniajÄ… siÄ™ z niej substancjelotne, tak zwane fitoncydy.Zarówno one, jak i pewne zwiÄ…zkinielotne, nadajÄ… roÅ›linie wÅ‚asnoÅ›ci bakteriobójcze.Hamuje wiÄ™c onarozwój bakterii w nieżytach górnych dróg oddechowych, w przewodziepokarmowym, przy trudno gojÄ…cych siÄ™ ranach, czyrakach i owrzo-dzeniach.Jest też ważnym produktem wzbogacajÄ…cym nasz organizm w na­turalne witaminy i mikroelementy.Z cebuli możemy otrzymać kilka prostych przetworów domowycho wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach leczniczych i dietetycznych.Syrop z cebuli.Dobrze utartÄ… lub zmielonÄ… cebulÄ™ mieszamyz miodem lub syropem w proporcjach 1:1, podgrzewamy i wyciskamyprzez gazÄ™ bÄ…dz lniane płótno.Pijemy Å‚yżkÄ™ stoÅ‚owÄ… 3 5 razydziennie po jedzeniu przy kaszlu lub bronchicie.Dzieci pijÄ… 3 5 razydziennie po Å‚yżeczce od herbaty.Sok z cebuli.CebulÄ™ drobno posiekanÄ… lub pokrojonÄ… w cienkietalarki przesypujemy cukrem i pozostawiamy pod przykryciem nakilka godzin w ciepÅ‚ym miejscu.Sok zlewamy do sÅ‚oiczka i pijemy2 4 razy dziennie przy przeziÄ™bieniu, dla naturalnej dezynfekcjiprzewodu pokarmowego oraz przy nadciÅ›nieniu.Wino cebulowe.OkoÅ‚o 300 g cebuli zmielonej w maszynce do miÄ™samieszamy ze 100 g miodu i butelkÄ… biaÅ‚ego wytrawnego wina.Macerujemy przez 4 5 dni, codziennie starannie mieszajÄ…c.Przece­dzamy i pijemy 1 3 razy dziennie po maÅ‚ym kieliszku jako Å›rodek69 ogólnie wzmacniajÄ…cy, zapobiegajÄ…cy szkorbutowi i miażdżycy naczyÅ„krwionoÅ›nych.Miazga z cebuli (do okÅ‚adów).Zwieżą cebulÄ™ rozcieramy, roz-smarowujemy na gazie i przykÅ‚adamy na miejsca zaatakowane przezreumatyzm.OkÅ‚ad zdejmujemy, jeÅ›li wystÄ…pi uczucie palenia.Maść cebulowa.JednÄ… dużą cebulÄ™ ucieramy na tarce.Do miazgidodajemy 1 Å‚yżkÄ™ miodu, 1 Å‚yżeczkÄ™ mÄ…ki pszennej, 1/2 tuby maÅ›ciTormentiol.Wszystkie te skÅ‚adniki zarabiamy na gÄ™stÄ… pastÄ™.Przy­kÅ‚adamy na czyraki, wrzody i trudno gojÄ…ce siÄ™ rany.(Przepis z książkiRoÅ›liny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie A.Ożarowskiego i W.Jaroniewskiego).WspomniaÅ‚em już, że cebula jest ważnÄ… przyprawÄ… jarzynowÄ…w naszej kuchni.W wielu krajach i regionach mnożą siÄ™ przepisy nazupy cebulowe [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • igraszki.htw.pl