[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Roślina pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Afganistanu, Iranu i Turcji, a być może jej przodkiem jest gatunek Alliumoschanii, występujący do dzisiaj w stanie naturalnym w Azji Zrodkowej.W każdym razie do Europy cebulę sprowadzili Grecy i Rzymianie.Jest rośliną dwuletnią: w pierwszym roku wytwarza płytko podziemią pojedynczą cebulę, w której gromadzi substancje zapasowe,dopiero zaś w drugim kwitnie i owocuje.(Liczne zielonkawobiałekwiaty o długich szypułkach zgrupowane są w kulistym kwiatostanie).Uprawiamy ją z nasion lub z tzw.dymki, tj.drobnych cebulekpochodzących z letniego siewu, zebranych jesienią i przechowanychprzez zimę w odpowiedniej temperaturze.Najwięcej cebuli uprawiają Egipt, Hiszpania i Węgry.Nasz krajzajmuje tu 11 miejsce na świecie, a cebula w Polsce udaje sięszczególnie dobrze w województwach warszawskim, łódzkim, poznańskim, lubelskim i wrocławskim.Uprawiamy zresztą wiele jej odmian,m.in.Dako (wczesna, simie spłaszczona, łagodna w smaku).Wolską68(duża, kształtna o łagodnym, słodkim smaku), Sochaczewską (pózna,bardzo plenna, doskonała do przechowywania), %7łytawską (spłaszczona,dość ostra w smaku, dobrze się przechowuje), Holenderską czerwonąi białą (delikatne w smaku; mogą być z powodzeniem spożywane nasurowo; uprawiane wyłącznie na przechowywanie zimowe).Trzebawspomnieć, że wczesną wiosną można zbierać tzw.szczypiorek, czylicebulę siedmiolatkę (Alłium schoenoprasum), która raz posadzonarośnie na tym samym miejscu bez przesadzania przez kilka lat.Cebula zwyczajna to roślina o dużych wartościach odżywczych.Tylko w 100 jej gramach zjadamy np.1,2 g białka roślinnego, 6,1g węglowodanów, 0,4 g tłuszczu, 0,7 g błonnika, liczne makro-i mikroelementy, w tym aż 22 mg wapnia, 12 mg fosforu, 6,7 mgmagnezu, 1,1 mg żelaza, witaminy: A (36 j.m.), B (0,05 mg), B2 (0,03xmg), PP (0,2 mg), C (5,3 mg), śluzy, pektyny, związki siarkowe orazolejek eteryczny, którego główny składnik stanowią dwusiarczeki trójsiarczek n-propylu, trójsulfonian propylu dwumetylotiofen (towłaśnie od tych składników zależy swoisty aromat cebuli).Kiedy kroimy lub zgniatamy cebulę, uwalniają się z niej substancjelotne, tak zwane fitoncydy.Zarówno one, jak i pewne związkinielotne, nadają roślinie własności bakteriobójcze.Hamuje więc onarozwój bakterii w nieżytach górnych dróg oddechowych, w przewodziepokarmowym, przy trudno gojących się ranach, czyrakach i owrzo-dzeniach.Jest też ważnym produktem wzbogacającym nasz organizm w naturalne witaminy i mikroelementy.Z cebuli możemy otrzymać kilka prostych przetworów domowycho właściwościach leczniczych i dietetycznych.Syrop z cebuli.Dobrze utartą lub zmieloną cebulę mieszamyz miodem lub syropem w proporcjach 1:1, podgrzewamy i wyciskamyprzez gazę bądz lniane płótno.Pijemy łyżkę stołową 3 5 razydziennie po jedzeniu przy kaszlu lub bronchicie.Dzieci piją 3 5 razydziennie po łyżeczce od herbaty.Sok z cebuli.Cebulę drobno posiekaną lub pokrojoną w cienkietalarki przesypujemy cukrem i pozostawiamy pod przykryciem nakilka godzin w ciepłym miejscu.Sok zlewamy do słoiczka i pijemy2 4 razy dziennie przy przeziębieniu, dla naturalnej dezynfekcjiprzewodu pokarmowego oraz przy nadciśnieniu.Wino cebulowe.Około 300 g cebuli zmielonej w maszynce do mięsamieszamy ze 100 g miodu i butelką białego wytrawnego wina.Macerujemy przez 4 5 dni, codziennie starannie mieszając.Przecedzamy i pijemy 1 3 razy dziennie po małym kieliszku jako środek69ogólnie wzmacniający, zapobiegający szkorbutowi i miażdżycy naczyńkrwionośnych.Miazga z cebuli (do okładów).Zwieżą cebulę rozcieramy, roz-smarowujemy na gazie i przykładamy na miejsca zaatakowane przezreumatyzm.Okład zdejmujemy, jeśli wystąpi uczucie palenia.Maść cebulowa.Jedną dużą cebulę ucieramy na tarce.Do miazgidodajemy 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę mąki pszennej, 1/2 tuby maściTormentiol.Wszystkie te składniki zarabiamy na gęstą pastę.Przykładamy na czyraki, wrzody i trudno gojące się rany.(Przepis z książkiRośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie A.Ożarowskiego i W.Jaroniewskiego).Wspomniałem już, że cebula jest ważną przyprawą jarzynowąw naszej kuchni.W wielu krajach i regionach mnożą się przepisy nazupy cebulowe
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Pokrewne
- Strona pocz±tkowa
- Paczkowski Andrzej Pół wieku dziejów Polski 1939 1989
- Andrzej Rostworowski Ziemia, ktorej juz nie zobaczysz.Wspomnienia kresowe
- Malinowski Andrzej Biomedyczne Podstawy Rozwoju i Wychowania
- Andrzej Ziemiański Pomnik Cesarzowej Achai t4
- Andrzej Zbych Stawka większa niż życie 02
- Swat Andrzej Komisarz Grosz Zaplac im prosze
- mgr inz Andrzej Wilczek rozprawa doktorska
- Edward P. Comentale, Andrzej Ga T.E. Hulme (2)
- Lindskold, Jane [Firekeeper 04] Wolf Captured
- SchrĂśder Patricia Morza szept 01 Morza szept(1)
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- alter.htw.pl