[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wartość energii dostarczonej z węglowodanów wynosi 55  60% ( 353-385g).Zrednio tygodniowo 359,7gBłonnik zapobiega wchłanianiu dużych ilości kwasów żółciowych i cholesterolu w jeliciecienkim, jak również ułatwia proces trawienia.Odpowiednie jego dostarczanie na poziomie20  40 g na dzień chroni także przed rakiem jelita grubego.Nieznaczne przekroczeniezalecanej dawki błonnika w diecie nie powinna mieć jednak szkodliwego oddziaływania naorganizm.Wartości dostarczanego błonnika w zaprojektowanej diecie wahają się w granicach25,7 do 41,8 , średnio 33,2.Wyliczony średni dobowy dowóz witamin w posiłkach jest zgodny z zapotrzebowaniem,niekiedy nieznacznie przekraczający te wartości, nie będzie to miało jednak niekorzystnegowpływu na organizm ( Tabela 6).W Tabelach 7 i 8 przedstawiono wartości procentowe i wagowe poszczególnychaminokwasów zawartych w posiłkach i mających istotny wpływ na aktywnośćpsychofizyczną.W tabeli 9 przedstawiono zawartości kaloryczną i ilość białka, węglowodanów i tłuszczówi błonnika w poszczególnych posiłkach każdego dnia.Podobnego bilansu rozkładu posiłkówprzedstawiono w Tabeli 10, gdzie zilustrowano zawartość poszczególnych witamin w danymposiłku w danym dniu.Tabele 11 i 12 ilustrują procentową i wagową zawartośćaminokwasów w poszczególnych posiłkach z wyróżnieniem aminokwasów szerzejomówionych w pracy tryptofanu, metioniny i cysteiny.71 Proponowana dieta jest bogata w duże ilości warzyw, owoców i błonnika i dobrzeprzyswajalna przez młody, zdrowy organizm.Czynnikiem istotnym w stosowaniuproponowanej diety jest umiarkowana aktywność fizyczna.Dieta została wzbogacona o napary z miłorzębu japońskiego, żeń-szenia, bocpoba monnieri,kozłka lekarskiego i dziurawca, w celu poprawy zdolności koncentracji pamięci a niekiedyuspokojenia (wpływ tych substancji nie jest do końca potwierdzony).72 4.WNIOSKI1.) Dieta może mieć istotny wpływ na samopoczucie fizycznie, psychiczne, a więckomfort życia człowieka.2.) Przygotowana w ramach niniejszej pracy dieta jest zbilansowana pod względemistotnych w tym przypadku składników odżywczych i jednocześnie wzbogacona jest osubstancje o potwierdzonym empirycznie wpływie na aktywność psychofizycznączłowieka.3.) Przygotowana dieta zawiera w większości produkty naturalne, mało przetworzone,jest bogata w duże ilości warzyw i owoców.4.) Zawarte w diecie napary i odwary ziołowe, ze względu na charakterystyczny smakzalecanych ziół mogą cechować się niską preferencją konsumencką.5.) Dostępne na rynku suplementy zawierające w swym składzie zalecane w diecie ziołaumożliwiają podaż ziół i ich ekstraktów w formie tabletek lub kapsułek.6.) Wpływ poszczególnych substancji zawartych w produktach spożywczych naaktywność psychofizyczna uwarunkowany jest m.in.cechami osobniczymi i w dużejmierze zależy od wielkości ich podaży, co wpływa na utrzymanie odpowiedniegostężenia substancji czynnych w organizmie.73 LITERATURA1.Akoglu B., Milovic V., Caspary W.F., Faust D.(2004).Hyperproliferation ofhomocysteine-treated colon cancer cells is reversed by folate and 5-methyltetrahydrofolate.Eur J Nutr, 43:93-99.2.Alberts A., Mullen P.( 2002).Psychoaktywne rośliny i grzyby.Wydawnictwo MUZASA.Warszawa, s.104, 2143.Bellisle F., Blundell J.E., Dye L., Fantino M., Fern E., Fletcher R.J., Lambert J.,Roberfroid M., Specter S., Westenhofer J., Westerterp-Plantenga M.S.(1998) Functionalfood science and behavior, and psychological functions.Br.J.Nutr., 80 Suppl.1 :173-193.4.Birks J., Grimley Evans J.(2009).Ginkgo biloba for cognitive impairment anddementia.Cochrane Database Syst Rev,(1):CD0031205.Bojarowicz H., Przygoda M.(2012).Kofeina Cz.I.Powszechność stosowania kofeinyoraz jej działanie na organizm.Probl Hig Epidemiol, 93(1): 8-136.Borowy T., Kubiak M.S.(2009) Przyprawy korzenne- tradycja smaku.GospodarkaMięsna, 05:12-137.Camfield D.A , Wetherell M.A., Scholey A.B., Katherine HM Cox K.H., FoggE., David J.White D.J., Sarris J., Kras M , Stough C., Sali A., Pipingas A.(2013).The Effects of Multivitamin Supplementation on Durinal Cortisol secretion andPreceived Stress.Nutrients.5(11): 4429 4450.8.Canter P., Ernst E.(2007).Ginkgo biloba is not a smart drug: an updated systematicreview of randomised clinical trials testing the nootropic effects of G.Biloba extracts inhealthy people.Hum Psychopharmacol Clin Exp, 22(5): 265 278.9.Carper J.( tł.Pszczołowski K.) (2008).Apteka żywności.Nowe i niezwykłe odkrycialeczniczego działania żywności.Wydawnictwo Vesper, Poznań10.Ciborowska H., Rudnicka A.(2000).Dietetyka.%7ływienie zdrowego i chorego człowieka.Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, s.134-13611.Ciok J.(2008).Suplementy diety a zdrowie układu krążenia.W: Jarosz M.(red.),Suplementy diety a zdrowie.WydawnictwoLekarskie PZWL, Warszawa, s.60-6612.Ciok J.(2008).Suplementy diety i ich potencjalne działanie hipoglikemizujące W: JaroszM.(red.), Suplementy diety a zdrowie.WydawnictwoLekarskie PZWL, Warszawa, s.69-7574 13.Chrzanowska J.,Wajszczyk B.(2008).Suplementy diety a intensywne ćwiczeniafizyczne.W: Jarosz M.(red.), Suplementy diety a zdrowie.Wydawnictwo LekarskiePZWL, Warszawa, s.106-11814 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • igraszki.htw.pl